Sally Port/Traverse

Immediately to the south of the main magazine and at a 90 degree angle to the front door is a tunnel that allowed access through the earthworks. By positioning the sally port at a right angle to the main magazine the chance of a shell (which would have been hot) coming in contact with the stored gunpowder was greatly reduced. The tunnel allowed troops to ‘sally forth’ from behind the earthworks to the field of battle, where they could form a line and advance to meet the enemy. The sally port also allowed troops to rapidly retreat behind the earthworks if necessary.

The Third Line of Defense was built close to Richard Beasley’s brick house. When Brigadier General John Vincent and the Central Division of the British army arrived on Burlington Heights in late May of 1813 they signed a contract with Richard Beasley for the use of his property including his brick cottage and cellar. The house was used as officers’ quarters. The sally port would have provided an easy way for the officers in the house to get to safety behind the Third Line.